8 februari 2010

Till min älskade dotter!

Än så länge tar du på dig mössa när jag säger att det är kallt och du trär din varma lilla hand i min när vi ska gå över gatan.

Än så länge får jag göra massor av flätor i ditt hår och jag får blåsa på dins skrubbsår och ge dig soppa när du är sjuk.

Än så länge får jag räkna sekunderna mellan åskan och blixten och lova att ovädret är på väg bort.

Än så länge får jag välja dina käder (nästan jämt) och läsa bok för dig på kvällarna och jag får planera dina gulliga barnkalas.

Än så länge är du bara tre år och bara min och jag kan rädda dig från nästan allt,och fast jag döpte dig till Isa(vilket jag såhär i värsta rim-ramsa-åldern ber om ursäkt för)så kan jag åtminstone lära dig att retas tillbaka.

Än så länge är jag den som vet bäst,och du kan alltid lita på mig.Alltid.

Om jag kunde skulle jag skydda dig från allt ont,vara din mamma,ditt penicillin,din livvakt,din konsult,din goda fe,din bästa vän,den som alltid lyssnar,den som alltid finns där.

Men redan nu har det börjat,längtan,kärleken,livet,och det där obegripligt orättvisa och hjärtskärnade: Flickor som inte kan leka tre,snorungar som puttas i rutschkanan, getingstick på standen, shampoo i ögonen,önskningar som inte går i uppfyllelse,blåmärken,besvikelser och brustna hjärtan.

Och snart får din fot inte plats i min handflata, och vips bara,så är du sjutton år och fylld av sorg och hemligheter.

Du kommer att låna mina kläder och tycka att jag är pinsam när jag dansar.

Och jag kommer att undra om du äter ordentligt och är det inte lite kallt för den där kjolen?

Och du kommer att bli kär i finniga idioter som inte ringer fast de lovat och du kommer sitta där med sotiga nattögon på bussen på väg hem på midsommardagsmorgonen, med barr i håret,skrynkliga festkläder och hjärtat hopknycklat i handväskan.

Du kommer att snatta läppglans på Åhlens och du kommer att skolka från lektioner.

Och du kommer att vara ute hela nätterna med telefonen avstängd och när vi bråkar kommer du skrika att jag inte fattar nåt, och jag kommer att skrika att så länge du bor under mitt tak gör du som jag vill!och du kommer att svara jamen,då flyttar jag väl då!och så kommer vi smälla i dörrar och gråta på varsitt rum och jag kommer vilja säga att jag visst förstår.

Att ja har varit du en gång,och att du kommer att bli jag en dag.

Och du kommer att åka långt,långt bort från mig på klassresor och festivaler,och jag kommer inte få svar på mina oroliga frågor,och många av dem kommer jag nog aldrig ens att ställa.

Men, du, älskling,jag kommer alltid att vara din mamma.

Jag kommer alltid att älska dig.

Vem du än är,hur du än blir,vad du än gör.

För jag har hållit din varma hand vid övergångsställen,jag har blåst på dina skrubbsår och flätat ditt hår.

Jag har tröstat dig och hittat på olika röster till alla dina gosedjur och jag har bevarat alla dina hemligheter,till och med dem du inte vet att jag känner till.

Det enda jag vill är att du blir lycklig.

Och att du aktar dig för eld och djupa vatten.Och att du aldrig springer bort från mig i den mörka natten.

Jag älskar dig mest av allt i hela världen,av hela mitt hjärta,för alltid!

Puss

/Din mamma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0